Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αντί Προλόγου και Εισαγωγής...


Έρρωσθε!

"Γνωστικόν", ως ουσιαστικόν, σημαίνει την ικανότητα, την δύναμιν του γιγνώσκειν.

Αυτό ακριβώς εκφράζει την ουσία του παρόντος Ιστοτόπου.

Ο παρόν Ιστότοπος, ασχολείται και φιλοξενεί : 

-δημοσιευμένα ή μη, τεκμηριωμένα επιστημονικά άρθρα, εργασίες και ειδήσεις, από όλους τους χώρους της Επιστήμης και της Έρευνας, sensu lato

-οποιαδήποτε ιδέα που βασίζεται σε έλλογα δομημένο συλλογισμό, με αναλυτική και συνθετική σκέψη και βιβλιογραφική τεκμηρίωση

-οποιαδήποτε ερευνητική προσπάθεια και νέα γνώση που, εάν και επί του παρόντος, δεν έχει τύχει εισέτι της καθολικής εγκρίσεως, επιδοκιμασίας και αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας, εν τούτοις προάγει τον γονιμοποιό επιστημονικό συλλογισμό και ανοίγει νέους δρόμους σκέψεως, αντιμετωπίσεως και θεάσεως της ορατής, κτιστής, υλικής πραγματικότητας.


Η επιλογή του ονόματος "Γνωστικόν", οφείλεται στην ειδοποιό διαφορά μεταξύ της βαθύτερης έννοιας των ελληνίδων λέξεων-ρημάτων: "επίσταμαι", "οίδα" και "γιγνώσκω".



Συγκεκριμένα:


- το ρήμα "έπίσταμαι" (απ΄όπου ετυμολογείται και η λέξη "Επιστήμη"), σημαίνει ίσταμαι, στέκομαι άνωθεν ενός κτιστού, αισθητού, ορατού τοις οφθαλμοίς, ενδοκοσμικού, πεπερασμένου, περιγραφόμενου αντι-κειμένου και το θεραπεύω, δηλα-δή,  ασχολούμαι μαζί του παντοιοτρόπως, μεθοδολογικά και έλλογα. Με τα κατάλληλα εργαλεία (που κάνουν τα έργα λεία, δηλαδή τα λειαίνουν, τα 'διευκολύνουν') και υλικά, πειράματα και θεωρίες. 

Η Επιστήμη, κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι η ενδελεχής, εντελεχής, επισταμένη, αναλυτική, συνθετική και συστηματική μελέτη της επιφάνειας  του αισθητού τούτου κόσμου που μας περιβάλει. 






(Επι τη ευκαιρία, η Φιλοσοφία ασχολείται με την διεξοδική μελέτη και τον γόνιμο προβληματισμό για το κάτω μέρος της επιφάνειας και μέχρι ενός ορισμένου βάθους, ενώ η Θεολογία ασχολείται με τα βάθη του επιστητού και τα επέκεινα, την αληθή, πέραν των φαινομένων, άλλη πραγματικότητα). 

- το ρήμα "οίδα" (και όχι "είδα") σημαίνει γνωρίζω, ξέρω, έχω εσωτερική βιωματική εμπειρία και συνείδηση. Είναι ουσιαστικότερης αξίας και σημασίας απο το ρήμα"επίσταμαι", που ως επι το πλείστον αναφέρεται στην εξωτερική, άμεσα αντιληπτή στοιβάδα της πραγματικότητας. Μνήσθητι του (ε)Σωκρατικού: «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα»... 

Ο διδάσκαλος (ε)Σωκράτης ομιλεί περί ενός βαθύτερου επιπέδου, απο αυτό, το τρόπον τινά ατμοσφαιρικό, που όλους μας περιβάλει. Ομιλεί περί εσωτερικής εργασίας και πείρας, ουσιαστικότερης ενδοσκαφής, μελέτης και προσοχής... Ταπεινώς θεωρώ, ότι το ρήμα που εκφράζει την Φιλοσοφία, είναι το ρήμα "οίδα".




- το ρήμα "γιγνώσκω" σημαίνει εννοώ, αντιλαμβάνομαι, κρίνω (απο εδώ προέρχεται και η ονομασία του Ιστοχώρου"Γνωστικόν"). 

Κατά την γνώμη του γράφοντος, η έννοια του συγκεκριμένου ρήματος εκτείνεται, πλην του ορατού φάσματος του πνευματικού φωτός, πέραν του επιστητού. Του εφήμερα ορατού και αντιληπτού. Χαρακτηρίζει τους Ήρωες του Πνεύματος. Τους Αγίους του Πνεύματος. Αυτούς που ασχολούνται με την Φιλοσοφία και την Θεολογία του εκάστοτε θεραπευόμενου γνωστικού αντικειμένου που ασχολούνται. Όπως τα αληθινά μεγάλα Πνεύματα του παρελθόντος. 




Το ρήμα "γιγνώσκω", φρονώ πώς περιγράφει την Θεολογία. Οι ποικίλης φύσεως και περιεχομένου, διδακτορικές διατριβές, θεωρητικών και θετικών Επιστημών, χαρακτηρίζονται ως Philosophy Doctor (PhD). 

Οι κάτοχοι αυτών των διδακτορικών, ομιλούν την γλώσσα της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας, δηλα-δή της Αλήθειας ή απλά την γλώσσα της επιφάνειας, των δημοσιεύσεων - papers, των συνεδρίων και των δημοσίων σχέσεων; Ερώτηση προς προβληματισμό, ημών και υμών των εισέτι σκεπτομένων ανθρώπων της Γαίας μας...




Η εικόνα φόντου, απεικονίζει τις τρείς μεγαλύτερες επιστημονικές κατακτήσεις του περασμένου 20ου αιώνος, (με τις οποίες θα ασχολούμεθα εκτενώς στον παρόντα Ιστότοπο), δηλαδή:

- την Ειδική και Γενική Θεωρία της Σχετικότητας (Special and General Theory of Relativity)

- την Κβαντομηχανική (Quantum Mechanics, Quantum Physics, Quantum Theory) και

- την Θεωρία του Χάους (Chaos Theory, Chaotic Dynamics), που εκφράζεται μέσα απο την Μορφοκλασματική Γεωμετρία, Μορφόκλασμα ή Μορφοκλασματικό Σύνολο (Fractals).


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ, ΣΕ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ:

1. ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΛΗΨΕΩΣ, ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (LINK) ΚΑΙ

2. ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
                                                  

Δημήτρης Κ. Περδετζόγλου
Dr Φαρμακοποιός
ex-Ass. Res. Professor, 
Biological Institute
University of Copenhagen
Denmark




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.